דצמבר 11, 2024

מישפטיפים

עצות משפטיות מעורכי הדין המובילים בישראל

"זכויות מבוטחים בסכנה": רשות שוק ההון משנה את כללי הביטוח הסיעודי

1 min read

צילום: FREEPIK

טיוטת תיקון חדשה שפרסמה רשות שוק ההון מעוררת סערה משפטית: עורכי דין מובילים טוענים כי השינויים פוגעים בזכויות יסוד של מבוטחים סיעודיים ומעניקים יתרון מופרז לחברות הביטוח. האם המהלך יעבור את מבחן בג"ץ?

רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון פרסמה ב-14 בנובמבר 2024 טיוטת תיקון להוראות הביטוח הסיעודי הקבוצתי לחברי קופות החולים. המהלך, שמבוסס על שינוי תנאי הזכאות והכיסויים הביטוחיים, מעורר שאלות מהותיות בנוגע לשמירה על זכויות יסוד של אוכלוסיות מוחלשות, ומוביל למתיחות בין גורמים משפטיים לרשות.

הקשחת תנאי הזכאות – פגיעה בלתי מידתית

אחד השינויים המרכזיים בטיוטה הוא הקשחת הגדרת פעולות יומיומיות הנדרשות לזכאות לביטוח סיעודי. לדוגמה, אדם ייחשב כסיעודי רק אם אינו מסוגל לבצע את כל פעולות ההלבשה – כולל פריטי לבוש עליונים ותחתונים. "דרישה זו אינה סבירה ואינה עומדת באמות המידה של מידתיות," טוענים עורכי הדין רפאל אלמוג ויואב גפני, המתמחים בדיני ביטוח. לדבריהם, "השינויים מתעלמים מצרכים בסיסיים ופוגעים בזכויות יסוד של מבוטחים חלשים."

דרישות חדשות שמערערות את יסודות הביטוח

דרישה נוספת בטיוטה מחייבת הוכחת העסקת מטפל אישי כתנאי לקבלת התגמולים. עורכי הדין מסבירים כי מדובר בדרישה בלתי חוקתית, אשר מנוגדת למטרת הביטוח הסיעודי עצמו, שנועד להעניק סיוע דווקא במצבים בהם למבוטח אין יכולת להעסיק מטפל. "מדובר בדרישה שמטילה נטל כלכלי כבד על המבוטחים ופוגעת בעיקרון השוויון," מוסיפים עורכי הדין.

התנגשות בין זכויות פרט לאינטרסים של חברות הביטוח

עורכי הדין מצביעים על כך שהשינויים המוצעים משרתים את חברות הביטוח על חשבון ציבור המבוטחים. לדבריהם, "הרשות פועלת בניגוד לעקרונות חוקתיים של צדק והגינות, ובכך משמשת כלי לחיזוק מעמדן של חברות הביטוח במקום להגן על המבוטחים."

האם בג"ץ יתערב?

לדברי עורכי הדין, טיוטת התיקון לא עומדת במבחנים החוקתיים של מידתיות ושוויון, ועשויה להיפסל בבג"ץ אם תיושם במתכונתה הנוכחית. "המהלך צפוי להוביל לעימות משפטי משמעותי," הם מזהירים. עורכי הדין אף קוראים לרשות לפרסם את הנימוקים לשינויים ולהרחיב את מעורבות הציבור בתהליך קבלת ההחלטות.

קריאה לתיקון ושקיפות

עורכי הדין מדגישים את הצורך בשקיפות ובהיוועצות עם גורמים מקצועיים וציבוריים. "על הרשות להאריך את פרק הזמן להערות הציבור ולקיים שיח פתוח עם נציגי עמותות, מבוטחים ואנשי מקצוע," הם אומרים. לדבריהם, "אם השינויים יאושרו ללא התאמות, נפנה לכל כלי משפטי אפשרי כדי להגן על זכויות המבוטחים."

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *